Results 1 to 7 of 7

Thread: FX3 Cabinet Mode Suggestions

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2017
    Posts
    3

    Default FX3 Cabinet Mode Suggestions

    It's really hard to identify all of the small improvements in the tables from FX2 to FX3, but they are all playing better, and feel like they are achieving better frame-rates. I'm looking forward to future tables on this platform.

    I have the game running in a home-built cabinet based off of the VirtuaPin cabinets, using PinballX as a table launcher, and other than the lack of the ability to configure my digital plunger within the game I have only positive things to say about the gameplay experience. Outside of the pinball itself though, the shell around the game is awful for cabinet users.

    From a top level my suggestion and my frustration come from the basis that all menus on a pinball cabinet should be executable with the left and right flippers and a launch button. Without this basic affordance it really feels like cabinet mode was an afterthought.

    My cabinet does not(/yet) have an equivalent of the xbox b button, so as soon as I finish a table with a new highscore I am faced with a menu where the only thing I can do is hit launch to enter a blank name into the highscore list. The initials entry window in FX2 was a perfect time tested interface for pinball high scores.

    After the highscore interface I am shown that I've unlocked table upgrades, which I also can't apply without several controller buttons and a d-pad. While I think that traditional table progression is enough of an incentive to play, I'm open to these new progression features, however if I cannot navigate the menus then it's just an annoyance, and the popup every time I launch a table where I haven't enabled any upgrades is a further annoyance. In lieu of a way to navigate these popup menus, it would be better to have a checkbox in the settings to disable these messages.

    The challenges and other new things in FX3 look like they might be fun to familiarize myself with the new tables, but if there is no way to actually navigate to them in a cabinet setting I'm unlikely to try them.

    The always online thing is a bit annoying as well for a cabinet user. I really would like to leave my cabinet setup in the house where my kids can play it whenever they want, but doing so causes steam to try and kick me out of another game or program I may be trying to run elsewhere. Because I have programs I use at work purchased through my steam account this may force me to uninstall FX3 from my cabinet. Steam has changed their family sharing settings, and If I to sign into steam on the cabinet with a separate user account I have granted family share status to, my library is compleetly locked out on other PCs. This used to only lock out the specific game being run.

    Overall I would greatly appreciate it if someone at Zen would re-evaluate what the current cabinet mode setup should look like, because none of this is sitting together well.

    THX

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    19

    Default

    I have my keys on my cab mapped to different controls that work fine in FX2 and FX3. flippers are left/right arrows. magna saves are up/down arrows. Start button is Enter/ exit button is ESC. I do have an analog plunger that is working through the x360ce software. So I don't share all of the same concerns as you. (Yes they are all remapped in the other software as well VP/Zaccaria)

    EXCEPT, the high score name entry. This is not cool, would very much also prefer that go back to the FX2 entry method.

    -Mike

  3. #3
    Community Manager McLovin's Avatar
    Join Date
    Apr 2017
    Posts
    695

    Default

    Thanks H2olt,

    I will forward your concerns to the team. Did you have a way to push 'Back' in FX2, so only in FX3 is where you find yourself with this problem?

    We have an ongoing ticket about the go online popup, hopefully we can find a solution in the future.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2017
    Posts
    3

    Default

    Quote Originally Posted by McLovin View Post
    Did you have a way to push 'Back' in FX2, so only in FX3 is where you find yourself with this problem?
    In the previous (FX2) implementation, a back button wasn't used at all. The cabinet frontend software would launch directly into the desired table, i could play it, finish and enter a highscore with flippers, and then exit back to the frontend.

    In the meantime, I've mapped some un-used button to "back" so it's not really a dealbreaker, but i hate having to explain that people need to press the coin slot button to go back in some games.

    -H

  5. #5

    Default

    I have 2 extra flipper buttons but if I want to have them do something useful in the game, I can't have them do something useful in the menus.

    I also want a proper non-scrolling full screen cabinet view.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    May 2018
    Posts
    1

    Default

    I'm with H2olt.
    Cabinet mode was really great with FX2. You would play the table and then when done if you got a high score, you would use the flippers and launch button to enter the name... Now it is just a mess from what I am experiencing... Not nearly as great as it was from a UI-perspective.
    The tables themselves look great though.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    16

    Default

    You can set the game to use the old way of initials in the options settings at UI/Streaming -> Enter Initials Classic : Enabled

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •