Results 1 to 12 of 12

Thread: Canít get dmd to work in cabinet

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    3

    Default Canít get dmd to work in cabinet

    I have a built cabinet with visual pinball and real dmd, I have added most fx3 games and work well thru steam, the dmd shows on playfield but not on actual dmd, not sure how to fix this,

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    5

    Default

    Hi Chip, I have recently purchased a PINDMD3. At present Pinball Fx3 doesnít officially support a real DMD. Hopefully they will add this in the future fingers crossed. A person called Freezy has made a program which will run the DMD. If you search for DMDEXT he has a post on Github. This contains the required download & an installation guide. This is the stage iím currently at, I will let you know how I get on as I will be trying to set this up over next few days.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    2

    Default

    You need the extension by Freezy. Just as W25ARE said. It works and I have it that exact DMD running on my cabinet.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    5

    Default

    Hi Whirblewind, I have been trying to follow Freezys install guide but am finding it hard to understand. Would you please be able to help with a few points & share how you got your DMD to work.

    I have downloaded the 2nd file dmdext-v1.7.2-64 which matches my OS. I assume I only need this download? I placed this into a new file which I called dmdext into my docs. Then noting how he mentions path I set up where Windows can find the file in environment variables. Also installed Visual c & net framework. I tried entering into command prompt dmdext test but windows says canít find dmdext make sure you typed name correctly... clearly iím missing something. Do I also need to follow the build instructions part too?

    I would really appreciate any help you could give , as looking online there are really no guides explaining this in a simpler terms, many thanks

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    2

    Default

    Make sure you are trying to launch it from the the exact path while using the command prompt. I would suggest putting all the DMD stuff in a folder called DMD and put it in C:. That way you can type in C:\DMD. Right now you are burying it in user\documents.

    You have to tell it where the executable is.

  6. #6

    Default

    Few things on DMDExt:

    1 - Right now it is still a little broken. When Williams V2 came out something funky happened with DMDExt and it is not fully fixed yet. You can get around some of the issues by running it in legacy mode, or by installing an older version of the program, but expect some issues (I am seeing massive frame rate issues on my DMD).

    2 - Like `Whirblewind` said, put your DMD Stuff into a folder somewhere. I personally put it in the Steam Common folder so I always know where it is.

    3 - Spend some time understanding the command line arguments and what each of them do. Once you get a handle on what each argument does and how to make it work best for your system you will be in good shape and able to troubleshoot other issues that pop up easier.

    4 - Remember to enable DMD display in PBFX3 and position to 0,0 (or somewhere where the display field is) and size properly. If it is not sized properly DMDExt cannot grab the frame correctly.

    Can you let us know what kind of DMD you got? And I can try to write out a .bat for you to use

    Also, for those that have a PinDMD3, post some pics! Would love to see what they look like in person.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    5

    Default

    Thanks for the help whirblewind & cocothetrain. Sorry if this post is long winded but iím a computer noob so am slowly learning. I have managed to get the dmdext test screen to work tonight. I wanted to make sure I could get the virtual test dmd to show before connecting the pindmd3 so thatís good. I plan on trying to run the real dmd tomorrow so will post if I manage to do this.

    So far I have followed the advice of putting the dmdext files into a folder called DMD straight onto the C:\ to make a shorter path. I have tried setting up the environment value to point to the dmd exe file, not sure if iíve got this right? I have entered (name) dmdext & (value) c:\dmd\dmdext.exe is this right? If i try & launch the program by putting dmdext into run it says windows canít find..... if I write %dmdext% it does launch but the test doesnít work.

    I have managed to get the test in normal command prompt which hopefully I have correct? I type cmd (enter), cd c:\dmd (enter) then dmdext test (enter) & the virtual test screen appears. Iím guessing after I close this I can enter the command dmdext mirror ósource=pinballfx3 óno-virtual -q (óare meant to be 2 separate dashes) to get it working in pbfx3. I have also launched pbfx3 & put in the recommended dmd coordinates which iím guessing is only needed for the legacy mode?

    My intentions are to only use my cabinet for pbfx3 as I find vp too much trouble to get tables correctly working. Is there an easy way to launch the dmdext program with its parameters without having to manually do it through command prompt each time? would autohotkey be worth looking into? I really appreciate any feedback or ideas, thanks again

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    Oud Vossemeer Netherlands
    Posts
    8

    Default

    You can make a .bat file where you put in the commands for dmd.ext.exe and PBFX3
    The nyou only have to put that file in your startup and it will launch on start (or by hand if you wish)

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    5

    Default

    That sounds perfect Baron shadow. Would you mind posting how your .bat file is written so I have an example to work with please

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    5

    Default

    I looked at a guide for environment variables online & realised that I had done it completely wrong. It showed how needed to edit the path & add the link to dmd folder. So now windows knows where to find the dmdext & will show the test correctly on my pindmd3.

    I then launched command prompt & entered the parameters to start pindmd exe. I launched pinball fx3 through steam & my pindmd3 showed the scores brilliantly. However I did notice the williams & bally tables were not displaying the dmd so I used the ófx3-legacy flag & all the tables then worked!

    Would someone mind helping with how to write a .bat file so I can launch dmdext with its correct parameters before starting pbfx3, itís a pain having to type all the spiel into command prompt each time, thanks

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    3

    Default Following this thread

    Quote Originally Posted by W25ARE View Post
    I looked at a guide for environment variables online & realised that I had done it completely wrong. It showed how needed to edit the path & add the link to dmd folder. So now windows knows where to find the dmdext & will show the test correctly on my pindmd3.

    I then launched command prompt & entered the parameters to start pindmd exe. I launched pinball fx3 through steam & my pindmd3 showed the scores brilliantly. However I did notice the williams & bally tables were not displaying the dmd so I used the ófx3-legacy flag & all the tables then worked!

    Would someone mind helping with how to write a .bat file so I can launch dmdext with its correct parameters before starting pbfx3, itís a pain having to type all the spiel into command prompt each time, thanks
    I am following this thread, I too cannot get dmd to work properly, I have freely installed and working correctly with visual pinball but NOT fx3,

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2019
    Posts
    1

    Default DMD not working

    Quote Originally Posted by W25ARE View Post
    That sounds perfect Baron shadow. Would you mind posting how your .bat file is written so I have an example to work with please
    Did you get this working with a .bat file W25ARE?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •